Férová snídaně

autor: PhDr. Markéta Tomášová

Jaká byla férová snídaně před gymnáziem?

Sobotní ráno 13. května 2023 avizovalo už od brzkých hodin pěkné počasí, leč v průběhu dopoledne se zpočátku vlídně se „usmívající“ slunce schovalo za mraky a přidal se i studenější vítr. Nicméně ani to neodradilo 44 zájemců o férovou snídani, která se uskutečnila před Gymnáziem Mnichovo Hradiště a kde na příchozí čekaly stoly plné dobrot – pomazánek z lokálních surovin, vynikajících buchet (bublanin, perníků, koláčků, bábovek…), palačinek, semínkových krekrů, oříšků, křížal, fairtradové čokolády a banánů či kávy nebo bylinkového čaje. Nálada byla pohodová, na piknikových dekách se potkali studenti gymnázia současní i bývalí, pedagogové se svými rodinami, náhodní kolemjdoucí či celá skautská výprava z Hodkovic nad Mohelkou, která se přijela na férovou snídani inspirovat a jež příští rok nejspíš tuto oslavu Světového dne pro fair trade uspořádá ve svém městě. Prostor před školou je pro uspořádání podobné akce ideální – dostatek zelené plochy pro rozložení dek, lavičky na posezení, možnost využít zázemí gymnázia… A nenudily se ani přítomné děti, které vyzdobily prostor před budovou svými malůvkami křídami na chodník, zaskákaly si panáka, zahrály badminton či rozličné společenské hry, jež byly na místě k dispozici.

Komunitní piknik (férová snídaně) na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů v zemích Latinské Ameriky, Asie a Afriky se v sobotu uskutečnil na 159 místech v České republice a celkem se ho zúčastnilo na 6600 lidí. Jsme rádi, že jsme se mohli zapojit a vyjádřit tak zájem o osudy těch, kdo pěstují některé z potravin, jež končí na našem talíři. Díky nákupu produktů s certifikací Fairtrade můžeme my všichni přispět pěstitelům k tomu, aby pracovali v důstojných a bezpečných podmínkách – mohli přecházet na ekologická hnojiva, chránit lesy, využívat nová technická vybavení nebo zlepšovat kvalitu svého bydlení. Certifikace navíc zakazuje dětskou práci, nabízí vyšší výkupní ceny, děti pěstitelů díky tomu mohou chodit do školy a vzdělávat se. Zapojení přináší pěstitelům i přístup ke školením, zvyšování efektivity pěstování a šetrnější přístup k životnímu prostředí.

Společnou snídani jsme si všichni užili a navíc jsme mohli podpořit skvělou myšlenku, jež má pozitivní dopad nejen pro výše uvedené pěstitele, ale i na to, abychom připomněli nutnost šetrného a udržitelného zemědělství.

PublishDate: 
15 Květen 2023 - 08:12